Synet på suksess og jantelov…

branson on entrepenourEr det ikke rart, at alle som har blitt suksessfulle har blitt ledd av når de har snakket om målene sine?

Og om de feiler så sier folk at det var det de sa. Men om de lykkes så glemmer de at de lo, og later som om de har hatt troen hele tiden.

Hvorfor er det sånn? Hvorfor skal folk ha meninger om andres drømmer, sabotere, fjerne drømmer og mål direkte og indirekte? Det kan forsåvidt være velment, men hvor kommer dette behovet til å mene noe om andres valg og livførsel fra? Hvorfor er det ansett som mer korrekt å fortelle folk at ting ikke kan gå hvis man tror det, enn å forsøke å forstå hvorfor og hvordan de skal nå målet og deretter heie?

Du skal ikke tro at du er noe, eller du skal ikke tro at du kan få til noe ikke jeg tror du kan få til… Janteloven.

Jeg skriver jo selvsagt med tanke på hva jeg opplever rundt nettverksmarkedsføring og MLM, som jeg jobber med. En bransje mange har meninger om, men relativt få faktisk sitter på god kunnskap rundt! Selv om veldig mange mener at de har erfaring fra bransjen.

En høy prosentandel av den norske befolkningen har jo vært med i et selskap som har sagt at de er et nettverks-selskap. Men betyr det at du kan det? Det blir jo på mange måter å hevde at jeg kan trening fordi jeg har vært medlem på SATS i 5 år. Problemet er jo bare at jeg ikke har vært og trent de siste 4 år og 11 månedene. Erfaringer gir jo grunnlag for meninger, derfor må man vel være nøye med å sjekke erfaringene før man lytter til meningen eller hva?

Det er jo så åpenbart! Hvis du ønsket å bli god på ski, hadde du spurt moren din som gikk litt på ski i barndommen og siden har latt skiene stå i garasjen? Eller en som aktivt har gått på ski hver vinter?

Hvorfor har folk så vanskelig for å se dette når det kommer til vår bransje? Hvorfor blir det plutselig slik at de som har lykkes kun er ute etter å tjene penger på deg og ikke til å stole på? Mens onkelen din som tapte 20.000 på T5PC på slutten av 90 tallet vet alle svarene?

Det blir det samme som å spørre en som har tapt 20.000 kr på oddsen, om det er lurt å kjøpe en TV på Elkjøp, fordi han har erfaring med et kjøp basert på markedsføring på TV og salg gjennom tradisjonelle kanaler!

Og det blir det samme om han som tapte på Oddsen sa «nei det greiene der har jeg prøvd før, du taper bare penger! Er kun noen få mennesker som får noe av verdi ut fra det som det reklameres for på TV og du kan kjøpe i butikken. Og du må ikke høre på han selgeren på Elkjøp, for han er hjernevasket til å tro at du trenger en TV, bare fordi han er en del av en pyramide hvor kun de på toppen tjener alle pengene!»

Er det ikke sånn det er på Oddsen da? At pengene til de som vinner kommer fra alle de som taper? Og er det ikke sånn på Elkjøp? At alle de som kjøper en TV, finansierer overskuddet til han som eier Elkjøp?

Men neida, når jeg startet med Zinzino og salg av Kaffe og Balance Omega 3 produkter så hadde folk en hel masse meninger om at det greien der ikke funket. At de kjente noen som hadde prøvd seg på noe liknende, og bare tapte penger. Akkurat som om ikke jeg kjente mange av de samme menneskene? De var mer opptatt av å fronte sitt syn, enn å forsøke å finne ut hvorfor jeg mente noe annet… Og spør du meg er det ganske arrogant å si at du kan noe om noe, man åpenbart ikke kan noe om! Hvem er det du da tror du er? De som har lykkes i nettverk, som mange klandrer for å være klysete og bedrevitere snakker iallefall av erfaing og kunnskap i motsetning til de som bare tror!

Så for min del blir det jo åpenbart hvem som tror at de er noe!

Direktesalg er en markedsføringsform, ikke et selskap eller et produkt. Så hvordan kan de vite? De kjenner vel noen som har prøvd seg på å starte med tradisjonelt salg av ett eller annet også eller hva? Hvordan gikk det?

«Nei, men han solgte jo biler… det er jo vanskelig! Klær er jo helt annerledes.. Alle må jo ha klær!»

Mens snakker man om direktesalg, MLM eller netverksmakedsføring så er alt det samme… Er det ikke litt merkelig!

Noen jeg har snakket med om Zinzino har gitt meg tilbakemeldinger som «Ja jeg kjenner en som drev med det der, hun solgte kremer og hårprodukter… Men det gikk ikke så bra! Så vær litt forsiktig med det nettverksgreiene!». Ja jeg også kjenner en som har solgt hårprodukter i butikk, hvor butikken gikk konkurs. Så derfor advarer jeg alle som vurderer å selge noe som helst i butikk fra å gjøre det basert på hun som ikke lykkes med hårprodukter. Jeg kunne faktisk funnet på å si det til en ansatt på Rema 1000 også. «Vær litt forsiktig med den jobben der, jeg kjenner en som mistet jobben i en butikk en gang.. Ikke bra det butikkgreiene».  Folk ville kanskje sett rart på meg? Wonder Why!!

Det er slik jeg føler det når noen sier at de har hørt om, kjenner eller leste om noen som hadde tapt penger på nettverk når jeg sier at det er det jeg jobber med, eller ønsker å prate med de om det. Jeg lurer på hva som får de til å tro at ikke jeg har de samme erfaringene?

Enda bedre, det er kun noen få som har blitt rike på å jobbe på den måten. Så det er nok ikke så smart!

Hvor mange kjenner du som har blitt rike på å være ansatte? Svaret gir seg selv…

Så skjerpings folkens! Still litt intelligente spørsmål, ikke bare fall i fella som amøber og uintelligente mennesker gjør. Nemlig det å generalisere…. Wake up!

Tror du noen lo av Richard Branson og hans kompanjonger når de startet opp? Og underveis? Nei, vil vel mange si… Men jeg husker reaksjonene da han begynte å snakke om Virgin Galactic… MYE latter!

Så vær en man ler av istedenfor å være en som ler av andre! Det er så mye mer gøy å le sist! :)

 

 

Comments

comments