Er nettverksmarkesføring en ineffektiv og kostbar måte å flytte produkter?

imagesJeg ser at mange som snakker om MLM på diverese nettsteder hevder at fordi man selger produkter på den måten vi gjør så blir det automatisk høyere priser?

Jeg vil påstå at det ikke er noe verre i MLM enn det er i vanlig salg, her legger jeg ut et svar jeg hadde til en diskusjon på et nettsted om våre produkter og priser 

Her er hva jeg svarer på :

Jo skillnaden är att MLM inte kan distribuera kostnadseffektivt, vilket betyder att modellen inte är till nån nytta för slutkonsumenten. Om man ville satsa på direktförsäljning vore det mer effektivt att utbilda säljare som fick direkt provision.

Det är ingen större skillnad på pyramidspel och MLM. Det är bara det att man lagt in en produkt i modellen. Den är alltid överprissatt och fungerar därmed som en pengaförmedlare. De som går med i systemet går med för att de själva tror att andra ska köpa produkten.

Nu har många MLM gått ännu ett steg, man säljer till slutkonsumenter. Men i Zinzinos fall har man även lagt in en pyramiddel i detta, i form av Zinzino4Free. Efter 18 generationer av Zinzino for free är 22 miljarder individer med i Zinzino som kunder.

Sedan är fortfarande kanske 25 % partners i Zinzino. Dessutom tvångskonsumerar dessa mer än vanliga kunder vilket gör att andelen av försäljningen som egna försäljare står för är extremt hög.

 

Her er mitt svar :

Kjenner meg ikke igjen i det du skriver… Modellen for gratis produkter for å skaffe andre kunder er ikke unik i MLM sammenheng, se til treningssentere osv…
Regnestykket ditt på nettsiden din er også basert på feil premisser… Du sier at det blir en effektiv rabatt på 25%, dette er feil.. Du kan ikke regne utsalgspris når du kalkulerer om en gevinst basert på produkter gratis… Du må regne innkjøpspris, og i så måte så blir kostnaden å gi noen produkter gratis vesentlig mindre…

Dette burde jo du ha tenkt på du som er så opptatt av avansen Zinzino har! Du har forresten feil grunnlag for beregning av avanse på maskinene også, da du ser på kampanjesider hvor maskinene selges med tap og sammenligner det mot våre priser! Det er ike helt sånn man skal gjøre det!

Det å tro at vanlig merkevarebygging er en billigere måte å bygge opp/distribuere et produkt tyder på vesentlig mangler i kunnskapen rundt hvordan distribusjon, salg og markedsføring fungerer!

Som sagt så er dette veldig lett å tro, og jeg gjorde det selv, da mange har en tendens til å henge seg opp i at det kan se ut som om det kan bli mange som eventuelt skal tjene penger på en omsetning!

Uten at jeg sitter på faktaene i dette så vil jeg tro at rundt 40% av omsetningen til Zinzino blir fordelt utover på distributører som har ulike «stillinger» i salgsorgansisasjonen, og som også tar seg av kjennskapsbygging og markedsføring i tillegg til salget av varen… Altså all distribusjon, salg og markedsføring for våre produkter står for 40% av omsetningen til selskapet… Det høres sikkert mye ut for en som ikke har kjennskap til distribusjon salg og markedsføring…

Men her er et regnestykke for deg :
La oss si f.eks Nike.. Har hørt at en sko koster i underkant av 10 kr og produsere, og har en utsalgspris på mellom 500-2000 norske kroner.. Dette vil si en avanse fra produksjonkost til stuttbruker på mellom 5000-20000%… Så tenker kanskje mange at dette ikke er en relevant sammenligning?

Jeg mener at det i høyeste grad er det, for det naturlige spørsmålet blir jo HVORFOR det er så mye penger som forsvinner i mellom?

Mye av dette er markedsføring. Tiger Woods har en avtale med Nike på 100 Millioner $ i året for å bruke NIke produkter… Nike tar sin fortjeneste som eksportør og importør inn i de respektive markedene, og det er der pengene til Tiger Woods kommer fra. Så en sko som koster 500 kr i butikk, koster gjerne 250 inn til butikken, og allerede der har du et eksempel på at en butikk tar 50% av den totale omsetningsverdien av produktet, som kun ett ledd i salgstrakten…

Et salg av en nike sko i en tradisjonell kanal gir en liten sum penger til veldig mange flere enn vår kaffe gir i vår metode… Bare markedsføringen blir fordelt på mange ledd… Nike tar sin del for å gjøre NIke kjent blandt folk (Branding), Mens G-sport og XXL markedsfører seg selv igjen, også med penger fordelt på omsetning fra de ulike produktene de selger…Og dette er på langt nær det eneste eksempelet som blir relevant. Jobben jeg har som markedsfører i et mediebyrå, hvor vi da plasserer all reklame for våre kunder, er også finansiert av at noen en eller annen gang kjøper et produkt vi plasserer reklame for… Og på jobben her er vi faktisk 30 stk, og vi er bare et av iallefall 4 ledd som tar en fortjeneste (Reklamebyrå, mediebyrå, medie, og analyseselskaper)… Alle disse leddene er ikke eksisterende i et MLM selskap, da vi ikke bruker penger på reklame…

Synes jo det er tragisk at jeg må gi denne leksjonen til folk som går såpass hardt ut mot en markedsføringsmodell.. Men igjen, jeg også trodde det dere sier, men etter å ha sett litt på likheter og ulikheter mellom tradisjonelt salg og MLM så oppdaget jeg at det ikke var MLM som kom uheldig ut… Tvert imot!

«Om man ville satsa på direktförsäljning vore det mer effektivt att utbilda säljare som fick direkt provision.» – det er jo det MLM gjør, men hvem skal ta seg av utdanningen av disse selgerne da? Hvor skal disse pengene komme fra? Hvem skal ta seg av administrasjonen av denne utdanningen da? Og hvor skal disse pengene komme fra?
Du fårstår ikke det at det du kritiserer er en slik organisasjon som du beskriver som løsningen!

«Det är ingen större skillnad på pyramidspel och MLM. Det är bara det att man lagt in en produkt i modellen. Den är alltid överprissatt och fungerar därmed som en pengaförmedlare.» – Alle ledd i en varekjede fungerer som en pengeformidler, på lik linje som vi er et ledd i å flytte et produkt fra produsent til sluttbruker, er også Rimi, Rema, Ica, osv osv. et ledd i å flytte et produkt mellom produsent og sluttbruker… DET ER INGEN FORSKJELL! Det er dette du har litt vondt for å forstå!

«Efter 18 generationer av Zinzino for free är 22 miljarder individer med i Zinzino som kunder.» Dette svarer jeg på her http://www.steinarha…ning-om-mlm/… Men det blir det samme som å si at om alle som så en reklame en gang kjøpte produktet og aldri byttet leverandør, så ville reklame være en dårlig ide… Og det kunne jeg vært enig i, men nå fungerer ikke forbrukeradferd på den måten, og i så måte er ikke ZZ4free noe annet en en markedsføringstaktikk, På lik linje med et tilbud i en reklame!

Teoretisk er det meste mulig, men det er jo hvordan ting fungerer i praksis som er mest interessant eller hva?

Comments

comments

1 comment for “Er nettverksmarkesføring en ineffektiv og kostbar måte å flytte produkter?

Comments are closed.